Een goede kennis van mij is huisarts. Hij is bezig met een bijscholing in homeopathie voor artsen. Waarom? Omdat hij graag een natuurlijke oplossing zonder nare bijwerkingen wil aanreiken in plaats van bijvoorbeeld antibiotica of de anticonceptiepil.

Bestaan er dan homeopathische voorbehoedsmiddelen? Nee, die bestaan niet. Wel bestaan er homeopathische middelen tegen menstruatieklachten. En dat is waarvoor hij de anticonceptiepil ook voorschrijft. Niet als voorbehoedmiddel, maar als hulpmiddel bij het kunstmatig reguleren van de menstruatie waardoor klachten als onregelmatige menstruatie, hevige bloedingen en menstruatiepijnen verleden tijd zijn.

Hij vertelde mij dat zijn hart huilt als er weer een moeder met een dochter in de praktijk komt met de vraag of hij een recept voor de pil wil uitschrijven omdat het meisje zulke hevige klachten heeft tijdens haar menstruatie. In dergelijke gevallen gaat hij altijd het gesprek aan en probeert moeder en dochter op andere gedachten te brengen en natuurlijke oplossingen zoals een homeopathisch middel aan te reiken. Want het is natuurlijk niet goed om zo jong al in te grijpen in een natuurlijke cyclus die nog helemaal op gang moet komen. En bovendien moet er ook gekeken worden naar de oorzaak van de klachten. Bij enige twijfel over mogelijke aandoeningen die de klachten kunnen veroorzaken zal de huisarts het meisje uiteraard doorsturen naar een gynaecoloog voor verder onderzoek.

‘Hoe oud zijn die meisjes dan als ze om de pil vragen?’ vroeg ik hem. ‘Gemiddeld 13 jaar’  was zijn antwoord. ‘Maar ik zie ze ook wel jonger. Soms beginnen meisjes al op hun 10e jaar te menstrueren en komen ze op hun 12e met klachten in mijn praktijk met hun moeder, die vervolgens vraagt of ik de pil wil voorschrijven.’

 

Wat??? 12 jaar en aan de pil???

 

Begrijp me goed. Ik weet als geen ander hoe ontzettend pijnlijk menstruatiekrampen kunnen zijn. En hoe vervelend (en vaak genant) het is als je voor de zoveelste keer bent doorgelekt en het voor iedereen zichtbaar is. Maar is de pil dan de enige oplossing?

Wat doet de pil eigenlijk?
De pil onderdrukt de natuurlijke cyclus die bij jonge meisjes nog helemaal op gang moet komen. Dit gebeurt door het toedienen van synthetische hormonen. Het lijkt alsof er nog steeds een menstruatie is, maar daar is geen sprake van. Er is immers geen ovulatie meer? De bloeding die plaatsvindt is een ‘onttrekkingsbloeding’ die weliswaar lichter is, minder in hoeveelheid en minder pijnlijk, maar die niets te maken heeft met een natuurlijke menstruatie.

Waarom is een natuurlijke menstruatie beter?
Onderzoek wijst uit dat een natuurlijke menstruatie de gezondheid van de botten, de borsten en het hart ten goede komt. De hormonen, die onderdrukt worden door het gebruik van de pil, spelen een belangrijke rol in de bescherming tegen hartaanvallen, beroertes, baarmoederhalskanker, borstkanker en osteoporose. Bovendien zegt de regelmaat van de menstruatie iets over de algehele gezondheid van het meisje. Natuurlijk duurt het even voordat een cyclus regelmatig is. En voor sommige vrouwen is die regelmaat juist de ‘onregelmatigheid’. Op den duur ontstaat er een herkenbaar patroon als de natuur haar gang kan gaan. Verstoringen in dat natuurlijke patroon kunnen duiden op stress, overmatig sporten of een eetstoornis. Dergelijke symptomen kunnen bij een jong meisje gemist worden als de ‘cyclus’ kunstmatig op gang gehouden wordt.

De pil doorslikken?
Eén van de ‘gemakken’ van de pil is dat je hem gewoon door kunt slikken als de pilvrije periode bijvoorbeeld in een vakantie zou vallen. Geen gedoe met tampons of maandverband en lekker zorgeloos kunnen zwemmen. Wie wil dat nou niet? Maar hoe riskant is dat eigenlijk? Er is nog geen onderzoek geweest naar het ‘lange-termijneffect’ van het doorslikken van de pil. (Gek eigenlijk!) Maar met een beetje gezond verstand kunnen we berekenen dat een vrouw (of jong meisje) in dit geval 25% meer synthethische hormonen binnenkrijgt dan wanneer ze gedurende een week zou stoppen met de pil. En dus 25% meer kans loopt op bovenstaande risico’s en alle andere gedocumenteerde risico’s zoals depressiviteit en verstopte aderen. Dat wil je toch liever niet?

Een natuurlijke oplossing
Homeopathie kan een blijvende en natuurlijke oplossing bieden voor menstruatieklachten bij jonge meisjes. Gelukkig zijn er huisartsen, zoals mijn kennis, die de voorkeur geven aan een dergelijke natuurlijke oplossing in plaats van maar klakkeloos de pil voor te schrijven. Maar  ook kun je hiervoor bij een klassiek homeopaat terecht. Er wordt tijdens het consult niet alleen uitgebreid gekeken naar de klacht(en) maar vooral naar de persoon die de klachten heeft. Want homeopathie is maatwerk en alleen door zich te verdiepen in de persoon die de klachten heeft kan een arts of homeopaat het best passende middel voorschrijven.

Heb jij ook een dochter met hevige menstruatieklachten? Wil je haar op een natuurlijke manier helpen? Of wil je meer informatie? Maak dan een afspraak voor een consult of plan een gratis en vrijblijvend 15 minuten gesprek via mijn contactpagina waarbij we de mogelijkheden voor jouw dochter bespreken.

Zelf geen dochter met dergelijke klachten maar ken je mensen in je omgeving die mogelijk iets hebben aan de informatie in dit artikel? Stuur het naar hen door!