Gisteren raakte ik, tijdens een verjaardagsvisite, in gesprek over homeopathie met een wat ouder echtpaar.  Ze vertelden me dat ze een kleinzoon hadden die vanaf de eerste vaccinatie met 3 maanden onder het nattende eczeem zit. ‘Doodzielig, het ventje ligt met zijn kinnetje over zijn lakentje te wrijven en dan gaat het steeds weer tot bloedens toe open.’

Vaccinatieschade
Als ik hoor dat een klacht direct na de vaccinatie ontstaat (ook een trauma dus!) gaat er bij mij een lichtje branden. Dus vroeg ik hen of ze al eens overwogen hadden om met hem naar een homeopaat te gaan. Dat hadden ze gedaan, zeiden ze. Eén keer zijn ze met het mannetje bij een homeopaat geweest. Het hielp wel even, maar niet lang. En bovendien, ze moesten heel veel geld betalen, wel 95 euro,  voor maar één korreltje. 

Nu is 95 euro toevallig ook mijn tarief voor een eerste consult. En in vergelijking met veel collega’s zit ik daarmee nog aan de lage kant! Dus ik legde ze uit dat ze dat geld niet voor die ene korrel betalen, maar voor alles wat ik, en andere homeopaten doen om tot die keuze voor die ene korrel te komen:

Diepgaand gesprek
Allereerst duurt een eerste consult minimaal een uur. In veel gevallen zelfs 1,5 uur! Dit omdat ik in een diepgaand gesprek ga met de nieuwe patiënt. Ik probeer aan de hand van heel veel vragen en doorvragen tot de kern van het probleem door te dringen. En om een goed beeld te krijgen van het type mens dat ik voor me heb. Ik schrijf immers niet voor op de kwaal maar op de mens die de kwaal heeft. En zo kan het voorkomen dat 10 mensen met eczeem allemaal een ander middel krijgen, omdat ze allemaal anders zijn. Anders reageren op hun kwaal, er anders mee omgaan.

Herkauwen
Na dat eerste consult ga ik in veel gevallen eerst nog wat ‘herkauwen’ op mijn aantekeningen. Ik pak daar mijn boeken bij en maak een soort studie van het verhaal dat ik net te horen heb gekregen. Vervolgens haal ik daar de kernpunten uit en maak een analyse om daarmee tot een uiteindelijke middelkeuze te komen. Dat middel (de korreltjes) gaan dan keurig in een plastic buisje, op de post naar de patiënt. Als ik het in huis heb. Maar veel middelen heb ik niet in huis en dus maak ik een elektronisch recept aan bij de homeopathische apotheek en laat het middel door hen naar de patiënt sturen.
Dan stuur ik ze een e-mail waarin ik vertel welk middel ik ga/laat opsturen en doe er een beschrijving bij over hoe ze dit in moeten nemen.
Ik spreek met mijn patiënt af dat deze mij na 2 weken even laat weten, telefonisch of via e-mail, hoe het gaat en wat de reacties op het middel tot nu toe zijn. Zo nodig kan ik dan wat ‘bijsturen’ en eventueel een ander middel toesturen.  De rapportage van de patiënt vermeld ik uiteraard in diens dossier.

Koopje!
Al met al ben ik dus al gauw zo’n 3 uur bezig met één patiënt. Je betaalt mij dus geen 95 euro voor één korrel (hoewel ik er meestal een paar meer meegeef 🙂 )  maar voor 3 uur intensieve aandacht! Koopje toch?