Wekelijks komt er wel één met zijn of haar mama op consult:

Een kind met slaapproblemen

Eigenlijk zie ik er wel meer dan één per week! Ik vind het verbijsterend dat zoveel kinderen slaapproblemen hebben! Een kind dat moeite heeft met (door)slapen heeft een enorme invloed op het gehele gezin. Papa en mama maar vaak ook broertjes en zusjes hebben geen rustige, ononderbroken nacht meer waardoor niemand echt uitgerust is. Hierdoor kunnen weer andere problemen ontstaan zoals spanningen in het gezin, concentratieproblemen op school of op het werk en algehele lusteloosheid en verminderde weerstand.

Vaak wordt er van alles geprobeerd, zoals het geven van melatonine, Bach Bloesemremedies, het ophangen van een ‘Dreamcatcher’ , het achterwege laten van suikers, geur, kleur- en smaakstoffen, edelsteentherapie of het bedje van het kind verplaatsen omdat het mogelijk op een sterk magnetisch veld staat. Soms heeft men geluk en zijn deze middelen effectief. Soms is de werking van korte duur, en soms geeft het geen enkel resultaat. Vaak dat de ouders van het kind zich dan tot een homeopaat wenden.

 

Waar bestaan de slaapproblemen van het kind uit?

Tijdens een gesprek van minimaal 1 uur vraag ik uitgebreid door op de aard van de problemen.

– Heeft het kind moeite met inslapen? Of slaapt het wel goed in maar wordt het na een paar uur wakker?
– Heeft het kind ogenschijnlijk helemaal geen behoefte aan slaap en wil het spelen of lezen? Of is het juist oververmoeid?
– Is het kind bang om in slaap te vallen? Heeft het nachtmerries? Zo ja, waarover?
– Is er sprake van angst in het donker? Wil het kind alleen bij papa en mama in bed slapen?
– Klampt het kind zich vast aan papa en/of mama?
– Is het kind stil als het wakker is? Of gaat het roepen, of soms zelfs krijsen?
– Is het kind aanspreekbaar als het wakker wordt? Of is het niet bereikbaar?
– Is er sprake van slaapwandelen? Praten in de slaap?
– Slaapt het kind altijd slecht? Of zijn er ook periodes waarin het beter gaat?

Al deze en nog veel meer zaken zijn voor de homeopaat belangrijk om te weten om een middel te vinden dat het best past bij het ‘beeld’ dat het kind laat zien.

 

Wat is de oorzaak?

Ook dit is belangrijk om te weten om tot een juiste middelkeuze te komen. In sommige gevallen is de oorzaak duidelijk. Bijvoorbeeld een gerichte angst voor monsters, angst voor het donker of faalangst. In het laatste geval ligt het kind vaak de hele nacht te piekeren over een toets die het binnenkort zal hebben. Helaas is de oorzaak niet altijd even duidelijk. Niet ieder kind kan het benoemen. Als het kind heel klein is gaat dat natuurlijk al helemaal niet maar ook als ze iets ouder zijn hebben ze zelf vaak geen idee waarom ze niet goed slapen. In dergelijke gevallen probeer ik, samen met de ouders en indien mogelijk met het kind, achter de oorzaak te komen door het stellen van nog meer vragen zoals bijvoorbeeld:

– Heeft het soms pijn? Is er sprake van darmkrampen of een allergie en daardoor irritatie/jeuk?
– Heeft het regelmatig last van wormpjes?
– Hoe is de gezinssituatie? Is er harmonie of zijn er veel spanningen?
– Zijn de ouders gescheiden? Zo ja, hoe is de scheiding verlopen? Hoe was de periode ervoor?
– Hoe is de algehele gezondheid? Gebruikt het kind medicatie?
– Hoe gaat het op school? Heeft het kind leerproblemen?
– Heeft het vriendjes?
– Is er sprake van pesten of gepest worden?
– Was het kind gewenst?
– Zijn er emotioneel ingrijpende gebeurtenissen geweest tijdens zwangerschap en bevalling of de periode erna
– Is er sprake van bedplassen?

 

Waaruit bestaat de behandeling?

Na het eerste gesprek ontstaat er een beeld van het kind. En een beeld van de klachten. Een totaalbeeld. Afhankelijk van de antwoorden op mijn vragen kom ik tot een analyse en een conclusie. Of liever gezegd: een hypothese. Want na het gesprek meen ik te weten wat de oorzaak is maar zeken weten doe ik het niet. Daar gaan we pas achter komen als het kind direct positief reageert op het homeopathische middel dat ik heb voorgeschreven. Ook als het kind niet direct goed reageert op het middel wil het niet zeggen dat mijn hypothese niet klopt. Er zijn namelijk meerdere middelen die in een dergelijk geval zouden kunnen helpen. Daarom plannen we een vervolgconsult en houden de ouders mij tussentijds regelmatig op de hoogte van de reacties of het uitblijven daarvan, zodat ik de behandeling kan bijstellen waar nodig.

 

Hoe snel kun je resultaat verwachten?

in sommige gevallen is er direct na het eerste consult en de inname van het eerste middel resultaat. Het gewenste resultaat! In dergelijke gevallen hoor ik van de ouders regelmatig: ‘Mijn kind viel vrij kort na de inname in een hele diepe slaap en heeft vanaf die tijd iedere nacht goed geslapen!’

Meestal is het echter even ‘zoeken’ naar het juiste middel. Mijn ervaring is dat zo’n 70-80% van de kinderen die ik behandeld heb, binnen 4 tot 6 weken van de slaapproblemen af is.

Heeft jouw kind ook slaapproblemen? Maak dan eens een afspraak voor een gratis en geheel vrijblijvend 15 minuten introductiegesprek waarin we de mogelijkheden voor jouw kind kunnen bespreken.  Ga hiervoor naar mijn contactpagina

Met een warme groet,

Saskia