Mijn blogposts gaan meestal over mijn vak, homeopathie. Vaak zijn het praktische zaken waar ik over schrijf. Zoals bijvoorbeeld wat homeopathie kan betekenen voor huilbaby’s of voor mensen die lijden aan bepaalde angsten, slapeloosheid of andere aandoeningen. Soms ook geef ik tips op het gebied van voeding en voedingssupplementen. Allemaal zaken die de homeopathische behandeling kunnen ondersteunen.
Heel soms plaats ik een artikel dat wat meer filosofisch van aard is. Iets wat meer bestrijkt dan het fysieke, mentale en/of emotionele gebied waarop homeopathie werkzaam is. Homeopathie is namelijk ook een spirituele geneeswijze. Voor wie dat een beetje eng of zweverig vindt klinken, lees gewoon even door, dan begrijp je vast wat ik bedoel!

Dit is zo’n filosofisch artikel. Het gaat over ANDERS DENKEN! 

(In dit artikel schrijf ik in de ‘Wij-vorm.’ Ik kies hier bewust voor omdat we nu eenmaal met elkaar verbonden zijn en alles wat wij doen een invloed op het grote geheel heeft. Het gaat ons allemaal aan, hoe bewust, liefdevol en open-minded we al leven. Vandaar dus ‘WIJ.’)

Wat is spiritualiteit?
Spiritualiteit heeft voor iedereen een andere betekenis. Voor mij betekent het: ‘Geïnspireerd leven’. Leven in de wetenschap dat alles met elkaar verbonden is. Dat er een ‘vitale levenskracht’ is die in alles en iedereen aanwezig is. Een levenskracht met een perfect ritme en een enorme wijsheid. Kijk naar de natuur en hoe prachtig alles daarin geregeld is. Hoe cycli elkaar in een perfecte timing opvolgen. Hoe indrukwekkend de oneindige cirkel van het leven is!

Uit de verbinding op macro-niveau
In de loop van de evolutie zijn we onze verbinding met die natuur kwijt geraakt. We zijn uit de natuurlijke cirkel gestapt en hebben gemeend in te moeten grijpen, cycli te verstoren, kostbare levens te verwoesten, de Aarde te vervuilen en leeg te plunderen. De resultaten zijn inmiddels overal te zien en de ellende die vaak nog zo veilig ver van ons bed via beeldschermen onze huiskamer binnen dendert, lijkt steeds dichterbij te komen waardoor we er eigenlijk niet meer omheen kunnen. Het kan anders!

De zaken waar ik hierboven over schrijf zijn de dingen die op macro-niveau gebeuren. Dingen die de hele wereld beïnvloeden. De zaken waar wereldleiders zich mee bezig houden. Datgene wat dagelijks in het nieuws is.

Uit de verbinding op micro-niveau
Ook op micro-niveau zijn wij echter uit die cirkel gestapt. We laten de levenskracht, de ‘Spirit’, die alles zo mooi regelt, niet meer haar natuurlijke gang gaan. Als we ziek zijn willen we zo snel mogelijk beter worden. We grijpen in met agressieve medicatie die, in het beste geval, wel de symptomen bestrijdt, maar niet de oorzaak, om vervolgens de bijwerkingen van die medicatie weer met andere medicijnen te gaan bestrijden. We vertrouwen er niet meer op dat ons lichaam een zelfherstellend vermogen heeft wat soms alleen een beetje tijd nodig heeft om haar werk te kunnen doen. Door op agressieve manier in te grijpen in dit zelfherstellend vermogen vertellen we ons lichaam dat het niet in staat is om zichzelf te genezen. We zijn vergeten dat de natuur onze bondgenoot is en ons liefdevol voorziet van een overvloed aan geneeskrachtige hulpbronnen.

We verzetten ons tegen de natuur als het aankomt op ‘verval’. De natuurlijke sporen van het ouder worden, die een mens zo’n prachtig karakteristieke uitstraling geven bij het verstrijken der jaren, bestrijden we met botox-injecties en chirurgische ingrepen. We manipuleren de natuur op micro-niveau, met alle gevolgen van dien. Veel gelukkiger worden we er meestal niet van, zodat we al snel weer op zoek gaan naar iets anders wat ons een korte kick van ‘geluk’ kan verschaffen.  Het kan anders!

Hoe zijn we hier beland?
Om iets anders te doen moeten we eerst begrijpen waarom we doen wat we doen. Zonder bewustzijn kan er geen verandering optreden of, zoals Albert Einstein het zei:

‘Het is waanzin om andere resultaten te verwachten als je dezelfde dingen blijft doen’

Dus, waarom doen we wat we doen? Wanneer zijn we uit die natuurlijke cirkel gestapt? Eén van mijn sjamanistische leraren zei ooit: ‘The fall from Grace happened when people started comparing.’ (Vrij vertaald: ‘De ellende begon toen mensen gingen vergelijken.’)

En toen ik daar eens goed over nadacht kwam ik tot de conclusie dat hij daar best eens gelijk in zou kunnen hebben. Stel je eens een wereld voor waarin iedereen volledig zichzelf is.  Waarin ieder gelukkig is met zijn/haar unieke talenten en eigenschappen en daarmee weer anderen gelukkig kan maken. Waarin ieders talenten ten volle ontplooid, benut en gedeeld worden. Een wereld waarin ieder zijn of haar unieke rol heeft die een belangrijke schakel is in het grote geheel, hoe groot of klein ook. Een wereld waarin mensen genieten van het ‘uniek-zijn’ van de ander. Een wereld waarin géén oordelen en géén hokjes zijn! Ik kan nog wel even doorgaan met dromen……maar dan wordt het een erg lange post en ik vind het belangrijk om de aandacht van mijn lezers vast te houden! Zeker als het om dit onderwerp gaat.

Dus, laten we er eens van uitgaan dat het waar is dat de ellende begon toen we gingen vergelijken? Waarom deden (en doen) we dat eigenlijk? Wat is vergelijken eigenlijk? Het is niets meer en niets minder dan iets  ‘DENKEN’ over onszelf en de ander. Gedachten als:

  • Was ik maar zoals jij
  • Ik ben beter dan jij
  • Jij bent beter dan ik
  • Jij verdient het meer dan ik
  • Ik ben het niet waard
  • Ik ben dom, dik, lelijk, slecht
  • Jij bent dom, dik, lelijk, slecht
  • Mijn geloof is beter dan het jouwe
  • Mijn huidskleur, ras, seksuele geaardheid zijn beter dan de jouwe

En zo kunnen we de lijst oneindig aanvullen met ‘hokjes-gedachten.’

HET KAN ANDERS

HOE DAN?
Laten we anders gaan denken! Laten we de hokjes openbreken. Laten we ons hart openstellen. En echt, niemand hoeft zijn of haar veilige heilige huisjes te verlaten! Dat is misschien wat veel gevraagd. Maar laten we in ieder geval onze ramen en deuren openzetten zodat er een frisse wind doorheen kan waaien. Een frisse wind die onze geest kan verruimen. Stap voor stap. Steeds weer een beperkende gedachte minder. En dat kan! Laten we weer in die natuurlijke cirkel stappen en meegaan met het natuurlijke ritme, vanuit ons hart verbonden met alles en iedereen. Samen op weg naar een betere wereld!

WEGWIJZERS
Gelukkig zijn er mensen in deze wereld die als wegwijzer fungeren. Zij helpen je om ANDERS te DENKEN. Dat is fijn, want vastgeroeste overtuigingen zijn niet zomaar verdwenen. En het mooie is, er is voor elk wat wils. De boodschappen komen in diverse vormen, zodat er voor ieder bewustzijnsniveau wel iets te vinden is wat ‘verstaan’  en begrepen wordt.
Het kan zijn in de vorm van een liedje of een  film. Zoals uiteraard het legendarische ‘Imagine’ van John Lennon of de film ‘What dreams may come’ met Robin Williams in de hoofdrol.
Soms komt de boodschap in de vorm van zomaar een kort gesprek met iemand die ons pad even kruist. Of door iets wat we zien op televisie.

Een homeopathisch middel kan ook zo’n boodschapper zijn! De informatie van het natuurlijke middel fungeert als wegwijzer voor de levensenergie van een mens? Op een zachte en liefdevolle manier fluistert het iemand in: ‘Deze weg is jouw weg, jouw natuurlijke weg’ en helpt het om daadwerkelijk stappen in die richting te gaan zetten.

Vaak ook komt de boodschap in de vorm van een boek. Er zijn legio boeken te vinden die aanzetten tot ‘ANDERS DENKEN.’

‘De Nieuwe Openbaringen’ van Neale Donald Walsch is er zo één. Een aanrader dus!

DE NACHT DAT DE STERREN DANSTEN
Krijg je de boodschap liever in romanvorm? Dan kan ik je ‘De nacht dat de sterren dansten’ van Chantal Holleman (Shantah) van harte aanbevelen.  Voor de prijs hoef je het niet te laten, het boek wordt Fairtrade uitgegeven, dus zonder ISBN-nummer en de opbrengst wordt mede gebruikt om Chantal’s droomproject te realiseren. Ik wil daar graag een stukje aan bijdragen!

140812.-voorkant-4de-druk.300x436

Ik ben er zelfs zo enthousiast over dat ik er een vlog over gemaakt heb.
Ik noem dit boek expliciet omdat Chantal mijn hart gestolen heeft. Zij heeft een droom die zo puur is en geeft daar op zo’n liefdevolle en gedreven manier uiting aan dat het mijn hart weer een stukje meer geopend heeft en ik weer een beetje meer geloof dat het écht kan, een betere wereld.

ANDERS DENKEND naar een betere wereld! Doe je mee?