De premie van de zorgverzekeringen gaat  wéér omhoog met gemiddeld 7 euro per maand per persoon. En het eigen risico wordt ook gewoon weer een tientje hoger!

Ik vind het een krom systeem. Echt! Hoe meer ik erover nadenk des te ‘krommer’ ik het ga vinden! (Even tot 10 tellen Sas…….)

Waarom vind ik het krom?

Laat ik het bij mezelf houden want ik kan niet in de hoofden van anderen kijken.

Ik betaal verplicht een hoop geld per maand waar ik eigenlijk nooit iets van terugzie.

Want als ik iets mankeer ga ik naar een homeopaat of een andere natuurgeneeskundige therapeut. Omdat ik liever geen reguliere medicatie in mijn lijf stop waar ik nog zieker van word! En dat hele kleine beetje dat ik verbruik is mijn eigen risico, dus daar betaal ik voor.

Natuurgeneeskundige behandelingen worden deels vergoed uit de aanvullende verzekering. Ik ben dus aanvullend verzekerd. Dat ging altijd heel fijn. Univé, mijn zorgverzekeraar, vergoedde het volledige consultbedrag tot een maximum van 500 euro per jaar. Met zo’n 6 consulten à 85 euro per keer kwam ik daar dus goed mee weg. Tot vorig jaar. Toen besloten de zorgverzekeraars, en dus ook Univé, dat er een maximale dagvergoeding moest komen. In mijn geval 45 euro. Heel slim van ze! Want nu kom ik dus nooit aan dat maximum van 500 euro per jaar. Ik moet immers van iedere behandeling nog steeds 40 euro zelf betalen? De aanvullende verzekering laten we volgend jaar dan ook maar gewoon weg. Ik ben immers net zoveel aan alternatieve behandelingen kwijt als aan de premie voor deze aanvullende verzekering? En als het even niet nodig is ga ik niet nog meer de kas van de zorgverzekeraars spekken!

Er zijn ook mensen die zich vol laten proppen met gewone medicijnen. En vervolgens weer andere medicijnen om de bijwerkingen te bestrijden. En weer andere, en weer andere, tot het leven gerekt wordt tot minstens 85 jaar en de medicijnen keurig in een dispenser door de apotheek worden aangeleverd. Een zakje vol pillen voor diverse momenten op de dag. Want die ouderen zien door de bomen het bos niet meer, gaan knoeien met de medicijnen en zo wordt het ze gemakkelijk gemaakt. Vervolgens worden ze zo oud en ziek dat ze gaan dementeren en kwijlend en vegeterend in een verpleeghuis belanden waar ze hun laatste jaren in luiers slijten zonder hun familie nog te herkennen. Ik heb jarenlang in verpleeghuizen gewerkt dus ik weet waar ik over praat! De familie hoopt steeds op een milde dood. Een hartstilstand, of gewoon niet meer wakker worden. Dan hoeven al die pijnlijke en verplichte bezoekjes naar die persoon die eens hun vader of moeder was niet meer.

Het kost een hoop geld om mensen in een dergelijke vegeterende staat te houden. Niet zo gek dat de zorgpremie omhoog moet.

Vorig jaar moest ik een hartcatheterisatie ondergaan. Mij werd de standaard-vraag gesteld: ‘Moeten we u reanimeren als er iets fout gaat?’

Mijn antwoord hierop was direct en heel stellig: NEE!!!

De verpleegkundige keek mij verbijsterd aan. ‘Nee? Op uw leeftijd?’

Nee dus!

Waarom hangen we zo aan leeftijd? Moet ik ook minstens 85 worden? Wie zegt dat? Ik ga als het mijn tijd is. Als ik hier heb gedaan wat ik hier kwam doen. Ik wil geen vegeterende plant worden die teert op de zakken van al die mensen die steeds maar meer zorgpremie moeten betalen omdat ik zo nodig kunstmatig in leven wilde blijven gehouden! Nee dus!

Anders wordt het voor mij als het om hele jonge mensen gaat die nog een heel leven voor zich hebben.  Ik weet, dat klinkt dubbel! Maar ik moet er toch niet aan denken dat mijn kleinzoon niet gereanimeerd zou worden als dat nodig zou zijn!

Alles is gewoon krom! We gaan met een klacht naar de huisarts, worden al dan niet doorverwezen naar een specialist en krijgen onderzoeken en medicatie. Veel van deze medicatie moeten we nog zelf betalen ook! We worden zieker van de medicatie en moeten dus weer naar de huisarts en specialist om vervolgens weer andere medicatie te krijgen. Gekkenwerk is het!

Laat ik even duidelijk zijn: Voor sommige mensen kan het niet anders! En ja, natuurlijk is het fijn als je direct hulp krijgt als je een been breekt of iets dergelijks! Maar er zijn zoveel mensen die heel bewust en gezond leven. Die kiezen voor gezonde alternatieven (die ze zelf moeten betalen!) en die dus NOOIT gebruikmaken van alle voorzieningen van ons basispakket!

Hoe fijn zou het zijn als de meeste beproefde en bewezen alternatieve behandelingen zoals homeopathie, acupunctuur, osteopathie en chiropractie gewoon in het basispakket zouden zitten? Ik denk dat dan veel meer mensen in staat zouden zijn om voor een gezond en natuurlijk alternatief te kiezen. Ik geloof dat de verpleeghuizen dan lang niet zo vol zouden zitten.

In Zwitserland zijn ze al zover! Daar zit homeopathie gewoon in het basispakket! 7 jaar lang hebben ze gedegen onderzoek verricht naar de werking van homeopathie en gebaseerd op de resultaten hiervan is deze keuze gemaakt. Ik droom van de dag dat dat bij ons ook gaat gebeuren. Maar zolang minister Schippers nog de scepter zwaait over ons zorgstelsel, en Big Pharma de machtspositie blijft houden die het nu heeft zal het nog wel even duren voor mijn droom werkelijkheid gaat worden.

Maar ik blijf dromen!

En ageren!