Obstipatie

Ja, vandaag een kort blogpostje. Een ‘praatje poep.’

Obstipatie dus.

Want daar kunnen we ook last van hebben. Van poep die er maar niet uit wil. Soms een hele week niet! En dan ga je je toch niet zo lekker voelen. Een opgeblazen gevoel. Buikpijn. Krampen. Winderigheid. En, zo af en toe het gevoel dat je moet rennen naar het toilet, en dan komt er alleen een harde wind. Of een konijnenkeutel. Of twee. Heel frustrerend als je denkt dat je eindelijk die hoop afval die zich in je darmen bevindt kwijt gaat raken.

Mijn vader van 90 had er last van. Nou heeft hij dat de laatste jaren wel vaker. En daar gebruikt hij dagelijks macrogol voor. Een zakje met poeder wat de darminhoud zachter moet maken. En als ook dat niet lukt neemt hij sennosiden op doktersvoorschrift. Maar ineens leek niets meer te helpen. Na een week geen ontlasting te hebben gehad moest er een verpleegkundige aan huis komen om hem een klysma te geven. Nou, dat is geen pretje!

Dit alles kreeg ik pas te horen op de dag dat het zou gebeuren. Mijn vader is weliswaar 90 maar gaat nog met zijn tijd mee. Iedere ochtend stuurt hij een whatsappberichtje aan zijn 3 dochters waarin hij meldt dat alles OK is en ons een prettige dag wenst. Deze ochtend wenste hij ons alleen een prettige dag. Zijn dagelijkse ‘Hier alles OK’ misten we.

‘Ben je niet OK Pap?’ vroeg één van mijn zusjes. Nee dus. En toen kregen we het bericht dat hij die dag een klysma zou krijgen omdat hij al een hele week geen ontlasting had gehad.

Ik reageerde direct: ‘Pap! Ben je vergeten dat je een dochter hebt die homeopaat is? Ik kom je iets brengen!’

Het klysma kon ik niet voor zijn. In ieder geval raakte hij daardoor zijn ballast kwijt. En ik ging zoeken naar een passend homeopathisch middel voor hem. Mijn vader leeft altijd erg gezond. Aan zijn voeding kon het niet liggen. Als er één gezond, bewust en vezelrijk eet dan is het mijn vader wel. Ook zorgt hij dat hij voldoende vocht binnenkrijgt en voor een 90-jarige beweegt hij best veel! Hij maakt een dagelijkse wandeling en doet zijn eigen huishouden en boodschappen nog dagelijks.

Wat zou dan toch de oorzaak kunnen zijn van die verstopping? Zouden zijn darmen lui zijn geworden door het jarenlange, dagelijks gebruik van de macrogol? En zo nu en dan de Sennosiden? Mijn gezonde verstand zei dat dat de oorzaak was van zijn klacht. En dus koos ik een middel dat zijn darmen weer in balans kon brengen. Nog diezelfde dag bracht ik het bij hem met de boodschap dat hij even niets anders in moest nemen. Dus geen macrogol, geen sennosiden.

Vanaf dat moment kregen we iedere ochtend weer het vertrouwde berichtje: ‘Hier alles OK’ wat dus eigenlijk betekent: ‘Ik heb goed gepoept!’

‘Zou dit nou echt door jouw korrels komen Sas?’ Vroeg mijn vader verwonderd.

‘Ik denk het wel Pap’ was mijn antwoord, ‘Je gebruikt al jaren dagelijks macrogol en zo nu en dan sennosiden, en nu al een paar dagen niet meer. En kijk eens hoe het gaat?’

Probleem dus opgelost. Gewoon iedere dag probleemloos poepen door een homeopathisch middel!

Volgende patiënt…..

Saskia