Het zal je maar overkomen, van de ene dag op de andere word je wakker met een brandende mond. Een pijnlijke tong, geen smaak meer.

Het overkwam één van mijn patiënten. Het was alsof er iets in haar mond ontplofte! En vanaf dat moment brandde haar mond. Vooral haar tong deed pijn. Aan de zijkanten. Haar smaak was volledig verdwenen!

Na het een paar dagen aangekeken te hebben, in de hoop dat het vanzelf zou verdwijnen, besloot ze om toch maar een afspraak met de huisarts te maken. Deze dacht dat het om een schimmelinfectie in de mond ging en gaf haar een medicijn waarmee ze haar tong kon bestrijken. Helaas, het hielp niet.

Hierop stuurde de huisarts haar door naar een KNO-arts. Deze zei dat het een veel voorkomende klacht was, waar zij maar mee moest leren leven.  De naam van de aandoening was:

Het Brandende Mond Syndroom

Het ‘Brandende Mond Syndroom’ is voor de reguliere geneeskunde nog een mysterie. Bekend is dat het vooral vrouwen tijdens en na de menopauze treft, dus mogelijk is er een link te leggen met hormonale veranderingen.  Een gerichte behandeling is er nog niet. Hooguit wat adviezen die verzachtend kunnen werken, zoals het veel drinken van water en niet al te gekruid voedsel eten.

Toen ik deze patiënte in mijn praktijk kreeg vroeg ik mij af of ik haar zou kunnen helpen. Ik kende de klacht niet en had hem nog nooit behandeld. Maar, het mooie van homeopathie is dat je niet een klacht behandelt, maar een persoon die de klacht heeft. En dus ben ik gewoon aan het werk gegaan zoals ik dat bij iedere patiënt doe. En dat houdt in dat ik de symptomen verzamel, ze helemaal uitvraag om een zo compleet mogelijk beeld van de klacht(en) te krijgen, én ik probeer een beeld te krijgen van wie de patiënt als mens is. Want de ene persoon met dezelfde klacht is de andere niet. En dat bepaalt uiteindelijk de middelkeuze.

Deze patiënte was een pittige dame! Iemand met een enorm gevoel voor rechtvaardigheid en daar ook uiting aan geeft door het op de bres gaan voor anderen wanneer die hulp nodig hebben. Dit beeld, tezamen met de ‘branderigheid’ leidden mij naar het middel Causticum.

Een paar dagen later belde de patiënte mij op. Ze had het middel éénmalig genomen. Wat er toen gebeurde was bijzonder. De branderigheid nam heel even in alle hevigheid toe, om daarna volledig te verdwijnen. Ook haar smaak was langzaam aan het terugkomen. Haar eigen verhaal kun je lezen op de ‘Testimonials-pagina’ van mijn website.

Toen ik haar maanden later sprak vertelde ze dat ze volledig hersteld was en weer kon genieten van heerlijk eten en drinken.

Blijft een mooi vak…homeopathie!