Zoals ik in een eerdere blogpost schreef, zie ik de laatste tijd steeds meer kinderen met autisme in mijn praktijk komen. En ben ik steeds blij verrast als ik zie dat het kind werkelijk vorderingen maakt. Stap voor stap, dat wel. Het is een proces dat tijd in beslag neemt. Maar beter steeds één klein stapje vooruit dan stilstand. Toch?

Omdat ik mijn kennis op dit gebied uiteraard wil vergroten ben ik de afgelopen dagen aan één stuk door bezig geweest met het lezen van artikelen en het kijken van documentaires die gemaakt zijn over dit onderwerp. En steeds wordt weer de vraag gesteld: ‘Is autisme te genezen?’

De reguliere medische benadering
Vanuit de reguliere medische hoek is het antwoord daar volmondig ‘NEE’ op.  Autisme zou al bij de conceptie ontstaan als een afwijking in de hersenen. Natuurlijk kan er vooruitgang worden geboekt, en kan het kind dingen leren met behulp van diverse therapieën. Maar genezen? Nee, dat is onmogelijk.

De homeopathische benadering
Aan de andere kant is er veel te lezen over een andere benadering van autisme. En dus een andere behandeling. De behandeling met homeopathie. Volgens homeopaten zijn veel gevallen van autisme wel degelijk te genezen of kan er in ieder geval veel vooruitgang geboekt worden. Niet in  alle gevallen helaas. De erfelijke vorm van autisme is moeilijk behandelbaar, maar ook in deze gevallen zijn er toch regelmatig verbeteringen te constateren als het kind met homeopathie behandeld wordt.

Gevaarlijk? Hoezo?
‘Er is nog nooit aangetoond dat vaccineren tot autisme kan leiden,’ is wat de wetenschappers beweren. Homeopaten die dat beweren zouden ‘gevaarlijk’ bezig zijn. Gevaarlijk omdat ze de ouders valse hoop geven, en veel mensen ervan weerhouden om hun kind te laten vaccineren.

Dit klopt gewoon niet! Bij mijn weten is er geen enkele, zichzelf en het vak respecterende homeopaat die zal claimen dat hij autisme kan genezen. Dat de klachten aanzienlijk KUNNEN verbeteren is een ander verhaal. Het kan dus! Maar dat wil niet zeggen dat het altijd lukt. En dat is de boodschap die de ouders mee krijgen, juist om ze geen valse hoop te geven.

Ook zal een homeopaat niemand ervan weerhouden om een kind te laten vaccineren. Wel kan deze de ouders van informatie-bronnen voorzien, zoals de website van de Nederlandse Vereniging Kritisch Prikken (NVKP), zodat ze zich goed kunnen informeren alvorens een bewuste keuze te maken. Wél of niet vaccineren? Of misschien iets later, als het kind iets meer weerstand heeft? Of gewoon laten vaccineren, en het kind gelijk laten ontstoren met homeopathie? Ook dat is een mogelijkheid.

Ontzag voor de witte jas
‘HET KAN NIET, HET KAN NIET, HET KAN NIET’  roept de medische wetenschap tegen de homeopaten die vertellen over hun goede resultaten in de behandeling van kinderen met autisme.

Ik word er altijd een beetje zenuwachtig van als iemand in een witte jas schreeuwt dat wij het bij het verkeerde eind hebben. Ik weet het, ik ben een watje. Ik laat me nog regelmatig intimideren door zo’n witte jas! En in de tussentijd ga ik gewoon verder. En ben ik, samen met de ouders, blij met de goede resultaten die ik zie bij de behandeling van autisme met homeopathie.

Symptoomloos Autisme
En tegelijkertijd vraag ik me af: ‘Waarom doen die lui daar nou niet eens een beetje meer onderzoek naar? Je kunt toch maar niet blijven volhouden dat alles berust op het placebo-effect, kwakzalverij is, of valse hoop geeft, als er inmiddels al zó veel kinderen rondlopen die géén symptomen van die ongeneeslijke ziekte autisme meer hebben. (Laten we het in dit geval ‘symptoomloos Autisme noemen!) Of al die kinderen die nog wel symptomen van autisme vertonen, maar steeds weer een nieuwe, positieve ontwikkeling laten zien waar de ouders nooit op gehoopt hadden? Het gaat toch uiteindelijk om het belang van de patiënt?

Tja, waarom doen ze dat niet? Een helder antwoord heb ik hier niet op. Totdat ik onlangs op dit artikel van Guido Jonker stuitte.  Een lang artikel, met veel informatiebronnen en documentaires, maar zeker de moeite waard om het allemaal door te nemen en te bekijken als je op één of andere manier betrokken bent met autisme.

Autisme, wat ze je niet vertellen!

Meer hoef ik er eigenlijk niet over te vertellen. Lees zelf maar! In Frankrijk lopen ze trouwens al een stukje voor als het gaat om transparantie op het gebied van vaccinatieschade. Eén van de vele artikelen hierover kun je hier lezen.

Liberté, Egalité, Fraternité, ofwel: Vrijheid, Gelijkheid en Broederschap. Dé leus van de Fransen. Ik vind dat we die ook maar eens moeten invoeren hier en dan met name op het gebied van de reguliere en complementaire geneeskunde. Samenwerken in vrijheid, gelijkheid en broederschap. Wat zou dat een verrijking zijn voor onze bevolking. En hoeveel meer mensen zouden dan niet geholpen kunnen worden? Ik blijf dromen! Vive la France!