Autisme behandelen met homeopathie?

Sinds enige tijd zie ik kinderen met de diagnose ‘Klassiek autisme’ of een ‘Aan autisme verwante stoornis’ zoals Asperger of PDD-Nos in mijn praktijk. Tegen de ouders ben ik eerlijk. Ik ben een beginnende homeopaat met weinig ervaring op dit gebied. Die ervaring wil ik natuurlijk wel krijgen. En gelukkig heb ik een paar goede mentoren die mij begeleiden als dat nodig is. Ik geloof, uitgaande van de ervaringen van collega-homeopaten, dat het in veel gevallen (niet alle!) mogelijk is om met homeopathie aanzienlijke verbeteringen te kunnen krijgen bij kinderen met autisme.

Doe wat je geleerd is!
Nog niet zo lang geleden heb ik een Engelse homeopaat ontmoet. Alan Freestone, die, via Skype, over de hele wereld kinderen met autisme behandelt. Waarom wordt zo’n homeopaat wereldwijd bekend? En blijven mensen maar naar hem doorverwijzen? Waarschijnlijk omdat zijn behandelingen aanslaan en succes hebben. Dat lijkt de meest logische verklaring. Lees de testimonials maar eens. Het gekke is dat Alan regelmatig aangevallen wordt door sceptici, op internetforums en platforms die autisme als onderwerp hebben. Misschien naïef, maar ik vraag me dan altijd af waarom? Als iemand zulk goed werk verricht, en zoveel enthousiaste getuigenissen (van échte mensen!) heeft, waarom dan al die aanvallen? Als scepticus zou ik nieuwsgierig zijn. Er meer over willen weten. Maar ja, als het op homeopathie aankomt ben ik natuurlijk geen scepticus dus laat ik me maar niet in diens gedachtenwereld proberen te verplaatsen.

Ik raakte in gesprek met Alan, en vroeg hoe het kwam dat hij zulke goede resultaten had in de behandeling van autisme. Zijn antwoord was: ‘Dat kan jij ook, je bent homeopaat, doe wat je geleerd is!’

Toen viel het kwartje
Wat ik daarmee bedoel?

Als homeopaat behandel je niet de ziekte of aandoening, maar de oorzaak.  Die ziekte is immers een uiting van de oorzaak? En die oorzaak kan voor iedereen weer anders zijn. Voor een homeopaat maakt het namelijk niet veel uit of iemand voor hooikoorts, overgangsklachten of autisme komt. Bij de ene kwaal zie je sneller resultaat dan bij de andere, maar dat is logisch. Een acuut opgelopen letsel geneest nu eenmaal sneller dan een chronische aandoening. Wat telt is het totaal aan symptomen die ‘het persoonsbeeld’ van de patient weergeven én de oorzaak van de klacht, ook al is die niet altijd (direct) aanwijsbaar.

En dus begon ik vol vertrouwen in mijn kennis als homeopaat aan de behandeling van de eerste autisme-patiëntjes in mijn praktijk.  Zonder beloftes, zonder garanties, en met ouders die op de hoogte waren van het feit dat het een proces van ‘Trial and Error’ zou worden en de toewijding hadden en hebben om een dergelijk proces aan te gaan.

Blij verrast
Blij verrast ben ik dan ook dat ik veranderingen zie ontstaan bij de kinderen. Of wanneer de ouders mij vertellen hoe hun kind aan het veranderen is. Toegankelijker wordt, meer ontspannen, opener in het uiten van emoties. Het is een boeiend proces dat stap voor stap verloopt.  Ook valt mij op dat erfelijk autisme lastiger te behandelen is dan autisme dat is ontstaan na vaccinaties en/of veelvuldig antibiotica- of ander medicijngebruik.  In het geval van erfelijk autisme is het langer zoeken en dieper graven. Maar het is niet onmogelijk! En dat zeg ik mede gebaseerd op alle praktijkervaringen van collega-homeopaten.

Ik vertrouw volledig op de ouders die mij zo gedetailleerd mogelijk de verschillen beschrijven. En, niet onbelangrijk, ik zie hoop bij hen ontstaan. En dat werkt motiverend. Het geeft mij de kracht en energie om zelfs ’s avonds laat nog te blijven studeren om maar het best passende middel voor dat moment te vinden.

Knettergek? Of gewoon eens proberen?
Ik weet dat er een aantal mensen zullen zijn die denken dat ik knettergek ben om dit allemaal te beweren. Dat is dan maar zo.
Deze blogpost is bedoeld voor mensen die zelf met autisme te maken hebben en nog nooit hebben stilgestaan bij homeopathie als mogelijke behandelwijze. Tegen hen zou ik willen zeggen: ‘Waarom probeer je het niet? Je hebt niets te verliezen, de situatie blijft zoals hij was, óf hij verbetert!

Worden homeopaten rijk van het behandelen van autisme?
Een vraag die nog al eens gesteld wordt. Of liever gezegd, het wordt gesuggereerd, dat wij er charlatan-praktijken op na houden om onze bankrekening te spekken. Laat ik die illusie direct doorbreken. Bij mij kost een eerste consult van 1 à 1,5 uur 95 euro. Vervolgconsulten zijn 75 euro, omdat ze meestal iets minder tijd in beslag nemen. Als de patiënt aanvullend verzekerd is krijgt deze het consultbedrag geheel of gedeeltelijk vergoed. Consulten vinden in het begin eens in de 4 à 6 weken plaats. Na verloop van tijd neemt deze frequentie af.

Na het consult ga ik studeren op de casus. Minstens een uur, maar meestal langer. Ik krijg supervisie. Daar betaal ik voor. Vervolgens krijgt de patiënt nazorg. Dat houdt in dat ik binnen 2 weken na het consult graag een update krijg over de reacties. Zodat ik tijdig kan bijsturen en eventueel een ander middel kan voorschrijven.  En dan heb ik het nog niet over het administratieve aspect en de dossiervorming. Heel veel uurtjes werk voor die 95 en 75 euro dus. Krijg ik daar een dikke bankrekening van? Nee!

Word ik er rijker van? Ja! Iedere positieve verandering, ieder sprankje hoop dat ik bij de ouders zie ontstaan, iedere keer als ik met eigen ogen zie hoe een kind verandert,  word ik een rijker mens. Dat zijn de momenten waarop ik me ontzettend rijk voel. Rijk dat ik zo’n mooi vak heb en zoveel mensen blij kan maken. Dat is mijn grootste beloning!