Ik schrijf veel blogposts over autisme en aan autisme gerelateerde stoornissen. Over ASS (Autisme Spectrum Stoornissen) dus.

Dit omdat ik niet alleen geloof maar ook met eigen ogen zie, dat kinderen met de diagnose autisme grote stappen kunnen maken in hun ontwikkeling als ze geholpen worden met homeopathie. Of het nu gaat om klassiek autisme of een aan autisme verwante stoornis als Asperger of PDD-NOS.

Voor alle duidelijkheid: er zijn mensen met een milde vorm van autisme. Zij functioneren prima in de maatschappij en weten goed om te gaan met bepaalde beperkingen.  Ik heb het in mijn blogposts voornamelijk over kinderen die een ernstiger vorm van autisme hebben. Zo ernstig dat de ouders (bijna) geen contact met het kind kunnen krijgen. Zo ernstig dat het kind obsessief compulsief gedrag vertoont, zichzelf pijn doet en lijdt aan darmklachten en buikpijn waardoor het ’s nachts niet kan slapen. Zo ernstig dat het voor het kind onmogelijk is om normaal te functioneren in een wereld die als één grote dreiging ervaren wordt.

Voor die kinderen, en hun ouders, schrijf ik mijn blogposts. Want velen van hen weten niet dat homeopathie een oplossing kan bieden en het kind stap voor stap naar een fijner leven kan leiden. Ik zie het dan ook als mijn missie om deze boodschap te blijven verspreiden.

Gelukkig lukt dat ook, en krijg ik steeds vaker positieve reacties op mijn artikelen. Ook worden er vaak vragen gesteld. Eén van die vragen is:

Autisme behandelen? Hoe dan?

In deze blogpost zal ik deze vraag beantwoorden:

  • In een eerste consult van 60-90 minuten vraagt de homeopaat uitgebreid de levensgeschiedenis van het kind uit. Wanneer merkten de ouders voor het eerst dat hun kind ‘anders’ was? Er worden vragen gesteld over de zwangerschap, bevalling en kraamtijd. Zelfs de tijd vóór de conceptie is belangrijk. Hoe was de gezondheid van beide ouders? Gebruikten ze medicijnen? Hoe is de bevalling verlopen? Natuurlijk? Zonder ingrepen? Of is deze kunstmatig opgewekt met oxytocine? Een keizersnee? Is er sprake geweest van ademnood? Hoe was de Apgar-score? Hoe ging het met de voeding? Kreeg het kind borst- en/of flesvoeding? Hoe lang? Hoe werd de melk opgewarmd?
  • Natuurlijk kijkt de homeopaat naar de huidige toestand van het kind. Is het verbaal of niet? In hoeverre krijgen de ouders contact met het kind? Vertoont het obsessief compulsief gedrag? Hoe reageert het op veranderingen? Als het naar school gaat, hoe gaat het daar? Uit het kind zijn of haar emoties? En hoe dan? Is het kind verder fysiek gezond of is er sprake van maag-darmproblemen, allergieën, hoofdpijnen of een lage weerstand in het algemeen?
  • Als de homeopaat antwoord op al deze vragen heeft en een beeld van het kind heeft gekregen, gaat deze alles op een rijtje zetten om zo tot een analyse te komen. Er wordt een zogenaamde ‘tijdslijn’ geschetst van ingrijpende gebeurtenissen in het leven van het kind. Hieronder vallen ook de vaccinaties, (kinder)ziektes die het kind heeft doorgemaakt, eventueel antibiotica of ander medicijngebruik. En er wordt gekeken naar de persoonlijkheid van het kind. Is het over het algemeen in zichzelf gekeerd en stil? Of juist temperamentvol en soms agressief? En wat lokt dat dan uit?
  • Als er sprake is van erfelijk autisme, dan zijn de ouders meestal heel duidelijk. Vanaf de geboorte was hun kind al ‘anders’. Ze voelden dat er iets niet klopte.
  • In alle overige gevallen (en dat is het overgrote deel!) vertellen de ouders dat hun kind tot een bepaalde leeftijd volkomen normaal ontwikkelde. Het was vrolijk, nieuwsgierig, sociaal, ging de eerste stapjes zetten en de eerste woordjes zeggen. Tot dat ene moment. Die ene dag waarop het kind een volgende vaccinatie kreeg. Toen stopte de ontwikkeling volledig. In dergelijke gevallen is er vaak sprake van een opeenstapeling van factoren. Te denken valt hierbij aan bijvoorbeeld: het kunstmatig opwekken van de weeën met oxytocine, het regelmatig krijgen van antibiotica voor middenoorontstekingen die gaan optreden na de eerste vaccinatie, met als gevolg een ernstige verstoring van de darmflora waardoor het kind een eenzijdige voedingsvoorkeur krijgt. Hierdoor kan de weerstand zodanig verzwakken dat een volgende vaccinatie nét die ene druppel kan zijn en er een blokkade in de hersenen ontstaat.
  • Vervolgens maakt de homeopaat een behandelplan. Soms is het nodig om de vaccinaties en/of andere medicatie te ontstoren. Dit gebeurt door deze middelen als homeopathisch medicijn te geven, in een strak schema van een aantal weken. Ook krijgt het kind een middel dat past bij diens persoonlijkheid. Maar ook worden er regelmatig voedingssupplementen voorgeschreven, omdat deze kinderen vaak ernstige tekorten aan voedingsstoffen hebben. Ook moeten de darmen weer gezond worden om al deze voedingsstoffen op te kunnen nemen. Dit kan met speciaal hiervoor geschikte homeopathische middelen, maar ook met probiotica.
  • De homeopaat geeft duidelijk aan hoe lang hij of zij verwacht dat de behandeling zal gaan duren en maakt een afspraak voor een vervolgconsult.
  • De tijd tussen de consulten is meestal 4-6 weken. In een later stadium, als de verbetering van de symptomen duidelijk heeft ingezet, kan deze frequentie verlaagd worden naar bijvoorbeeld 2 maanden. Tussen de consulten in is er echter altijd contact. Zodra zich iets opmerkelijks voordoet, moeten de ouders direct contact opnemen zodat de homeopaat de behandeling kan bijstellen om onnodige vertraging van het genezingsproces te voorkomen. Een dergelijk proces vereist dus 100% toewijding van zowel de ouders als de homeopaat.

Hoe lang duurt de homeopathische behandeling van autisme? 
De ervaring leert dat het ongeveer een jaar duurt voordat er duidelijke verbeteringen in de ontwikkeling van het kind zijn. Natuurlijk is de duur ook afhankelijk van de ernst van de situatie en de duur hiervan. Hoe sneller de ouders ingrijpen nadat de ontwikkeling tot stilstand is gekomen, des te eerder er resultaat verwacht mag worden. Uiteraard zijn er altijd uitzonderingen op de regel, dus sneller of later resultaat wordt ook gezien.

Vergoedt mijn zorgverzekeraar de behandelingen? 
Homeopathische behandelingen worden vergoed uit het aanvullende pakket. Wanneer je dus een dergelijke aanvullende verzekering hebt worden de behandelingen geheel, of gedeeltelijk vergoed. Dit gaat niet ten koste van je eigen risico, dat los staat van de aanvullende verzekering. Meer over vergoedingen kun je hier lezen.

Is de behandeling altijd succesvol?
Helaas niet. Net zoals met reguliere behandelingen komt het in een aantal gevallen voor dat de behandeling niet aanslaat of slechts een geringe verbetering laat zien. Vaak is er dan sprake van (nog) onbekende belemmerende factoren, of erfelijke oorzaken.

Hopelijk heb ik via deze blogpost duidelijkheid kunnen geven op al die vragen die mij zo vaak gesteld worden. Wil je meer weten? Stuur dan een email naar info@saskiapraat.nl

Vond je dit bericht interessant en denk je dat er meer mensen zijn die hier iets aan kunnen hebben? Deel het dan!

Met een warme groet,

Saskia