“Eén korreltje en je bent van al je problemen af.” Hoe vaak heb ik het mensen al niet horen zeggen! Veelal mensen die éénmalig bij een homeopaat geweest zijn voor acute klachten, hooikoorts of bijvoorbeeld migraine.  Of mensen die hun huilbaby hebben laten behandelen.  Of hun dier. Ja, het is mogelijk dat in dergelijke gevallen één korrel de oplossing kan bieden. Ik hoor het ook vaak van mensen die doorgestuurd zijn door iemand met een dergelijk succesverhaal. “Ze zeggen dat ik met één korrel van al mijn klachten af ben, dus kom maar op met die korrel!”

Geen tovermiddelen?
Helaas werkt het in heel veel gevallen niet zo. En daarmee hoop ik direct van het ‘Tovenaar’ imago af te zijn. Want een homeopaat is geen tovenaar! Homeopaten beschikken niet over een toverstaf waarmee ze even in het rond zwaaien om vervolgens alle problemen op te lossen. Nee, homeopathie is gewoon een natuurlijke geneeswijze! Er is niets magisch aan! Het is natuurlijk! En dus heel logisch dat die ene korrel in sommige gevallen direct resultaat geeft. Dat zijn gevallen waar sprake is van een ‘technische storing’. er is nog geen ingebeiteld patroon. De vitale levensenergie is nog flink aanwezig en heeft  alleen een zetje in de goede richting nodig. Richting zelfherstel dus. Een richting die reguliere medicijnen meestal niet aanwijzen. Die zeggen immers dat het lichaam het niet zelf kan?

En dus krijgt het lichaam dan iedere keer de boodschap dat het niet in staat is om zelf te genezen en chemische middelen nodig heeft om de symptomen te bestrijden. De oorzaak van het probleem blijft daarmee bestaan. En hoe langer het blijft bestaan, des te dieper het patroon ingeëtst wordt. De taak van de homeopaat is dan om te beginnen bij de bovenste laag. Het topje van de ijsberg. En hoe meer er van het topje wordt afgeschraapt, des te meer de onderliggende oorzaken aan de oppervlakte gaan komen.

Een proces
Zoiets heeft tijd nodig. En toewijding. Van zowel de homeopaat als de patiënt. Als de patiënt het in een dergelijk geval opgeeft na het eerste consult omdat die ene korrel niet het wonder verrichtte waar hij op hoopte dan valt de homeopaat als tovenaar van zijn voetstuk. Jammer. Niet jammer dat hij van zijn voetstuk valt, want daar wilde hij al nooit op staan. Maar jammer omdat hij niet de tijd krijgt om zijn werk te doen.

Hoe gaat het in de reguliere geneeskunde?
In de reguliere geneeskunde gaat dat meestal anders. Mensen komen met een chronische kwaal bij de huisarts. Die onderzoekt hen en, stelt een diagnose, verwijst eventueel door naar een specialist en er worden medicijnen of behandelingen ingezet. De patiënt gaat trouw mee in het hele proces. Met een beetje geluk komt het gewenste resultaat. Met iets minder geluk komt dat resultaat er niet. Sterker nog, de klachten nemen alleen maar toe. En er ontstaan ook andere klachten, ten gevolge van de bijwerkingen van alle medicatie die de patiënt voorgeschreven krijgt. Klachten die vervolgens ook weer bestreden worden met weer andere geneesmiddelen. En zo ontstaat er een vicieuze cirkel waarin veel patiënten maar mee blijven gaan. Jaren lang.  Uiteindelijk hebben ze een medicijn-cassette nodig om per week alle medicatie voor verschillende tijdstippen uit te zetten. Omdat ze anders het spoor bijster raken.

Geef de homeopaat ook die tijd!
Het gebeurt regelmatig dat de homeopaat niet al die tijd krijgt om het genezingsproces samen met de patiënt te doorlopen. Gedesillusioneerd, omdat het korreltje na die ene behandeling niet direct het gewenste effect heeft, haken sommige mensen af om vervolgens te zeggen dat ook homeopathie hen niet geholpen heeft. Ik blijf dat jammer vinden, vooral omdat ik inmiddels weet dat een genezingsproces best wat tijd in beslag kan nemen als het gaat om lang bestaande klachten. Het is een ‘stap-voor-stap’ proces waarbij de patiënt zich geleidelijk aan beter gaat voelen. Waarbij steeds weer een laagje van die ijsberg boven komt drijven tot hij opgelost is. En dat allemaal zonder bijwerkingen op de medicatie. Alhoewel, helemaal zonder bijwerkingen is homeopathie niet. De bijwerking is dat de patiënt zich niet alleen lichamelijk beter gaat voelen maar ook geestelijk meer in balans komt.

Gelukkig zijn er genoeg mensen die begrijpen hoe het werkt en die wél het commitment met hun homeopaat aan gaan. Vanavond zag ik er weer zo ééntje! De klacht waar zij oorspronkelijk mee kwam is nog niet geheel verdwenen. Wel sterk verbeterd! En ze voelt zich super! Beter dan ooit!

Zo werkt het dus. Leuk dus, al die succesverhalen over het wonder na die éne korrel! En ja, het komt zeker voor maar echt een wonder is het niet. Het is normaal. Net zo normaal als het is dat het in chronische gevallen wat langer duurt.

Helaas. Ik heb geen toverstafje dus! En ook geen hoge hoed waar ik iets uit tevoorschijn tover. De homeopathische behandeling kan wel verrassend werken! Laat je ook eens verrassen!