Op Facebook komt er altijd wel iets voorbij dat mijn aandacht trekt. Zoals vanmorgen dit filmpje. Ik zag er direct een metafoor in. Een hele beeldende uitleg van hoe het één het ander beïnvloedt en hoe enorm groot het effect van iets heel kleins kan zijn. Zoals bijvoorbeeld het effect van één minuscuul korreltje op een mensenleven.

Kijk eerst maar even het filmpje, dan weet je waar ik het over heb!

 

http://https://www.youtube.com/watch?v=y97rBdSYbkg

Ongelooflijk he? Wat een effect van één zo’n klein blokje. Zo klein dat hij het met een pincet moet oppakken!

Suikerpilletjes?
Dit is precies het effect wat een homeopathisch medicijn kan hebben. Iedereen die wel eens een homeopaat bezocht heeft kent ze wel, de kleine korreltjes die je na het consult meekrijgt. Volgens de sceptici zit er niets in. En zijn de korreltjes dus niets anders dan suikerpilletjes. Vroeger, toen de technologie nog niet zo ver gevorderd was dat ze konden meten dat er wel degelijk iets in zit, zouden ze gelijk hebben. Maar nee, het klopt niet dat er niets in zit. Maar sommige mensen houden nou eenmaal graag vast aan wat ze ooit geleerd hebben en zijn niet open voor nieuwe informatie. Stel dat je moet gaan bekennen dat je ongelijk had?

Nanotechnologie
Met de huidige nanotechnologie is wel degelijk  te meten dat de ‘suikerpilletjes’ informatie bevatten. Energetisch informatie die onze levensenergie een heel klein zetje geeft. Net zoals het kleinste dominosteentje dat eerste zetje geeft.  Jullie hebben het effect gezien!

HOE dat dan precies werkt in het menselijk lichaam, dat is nog niet gemeten. Dat komt nog wel, als de technologie en de wetenschap weer wat stapjes maken. Want homeopathie is de wetenschap nu eenmaal ver vooruit.

Daarom kan ik ook nooit precies uitleggen HOE het werkt. Ik weet DAT het werkt en WAAROM het werkt. Maar HOE ? Veel homeopaten gebruiken metaforen om dat uit te leggen.  Zoals: een homeopathisch medicijn moet je vergelijken met een DVD. Als je het zo ziet lijkt er niets op te staan. Een glimmend schijfje. Maar pas als je het in de DVD speler stopt ZIE je op het beeld welke informatie dat glimmende schijfje draagt!

En de meeste mensen snappen dat dan gewoon. Ze voelen dat het klopt. Maar, nog veel belangrijker, ze ZIEN en MERKEN dat het werkt!

Voorbeelden
Paar kleine voorbeeldjes van de grote effecten van een kleine korrel: Een jonge vrouw is doodongelukkig. Ze weet dat haar man haar bedriegt met andere vrouwen. Maar ze voelt zich volledig afhankelijk van hem en kan de keuze om van hem te gaan scheiden maar niet maken.  Ik geef haar één korrel mee. Twee weken later meldt ze dat ze de scheiding in gang heeft gezet! Inmiddels (3 jaar later) is ze volledig onafhankelijk, heeft een leuke baan een leuke woning én…ze heeft de liefde van haar leven ontmoet.  Allemaal het domino-effect van dat ene korreltje.

Placebo? Wat dacht je hiervan: Gehoord van een collega die ook met dieren werkt:  een stier (die toch minstens 1000 kg weegt!) zit onder de wratten. Eén korreltje en de wratten verdwijnen. Niks placebo dus!

Ik blijf het een mooie metafoor vinden. Het domino-effect van de homeopathische korrel!